Trots att sexualiteten hela tiden finns runt omkring oss är den fortfarande ett icke-ämne inom vård och omsorg. Ofta saknas ett gemensamt förhållningssätt och gemensamma rutiner. På ett konkret sätt ger boken exempel på hur innehållet kan användas på arbetsplatser för att vidareutveckla arbetsgruppers förmåga att arbeta med frågorna.
Gunilla Mathenys pionjärverk spänner hela vägen mellan exempelvis - vad som händer när vi tänder, om det finns det ett bäst före-datum för erotik, demenssjukdomars påverkan, Hbtq frågor, vikten av att lyfta sexualiteten i professionella sammanhang, anhörigas situation, funktionsnedsättning, sexuell assistans, sexleksaker till sexualitet ända fram till livets slut.
På ett generöst sätt delar omsorgstagare, anhöriga och personal delar med sig av sina erfarenheter kring kärlek och glädjefylld sexualitet, men också av det som inte är så rosenrött och gulligt - sexualiteten rymmer även mörkare sidor som övergrepp, diskriminering och sexuellt utanförskap. För att inte tala om ensamhet. Många människor i vårt land får sällan uppleva närhet och beröring.
Provläs boken här!
Recension
"Boken är uppdelad i flera korta kapitel, och texten är
lättläst och med glimten i ögat utan att för den skull nonchalera allvaret i ämnesområdet. Författaren inbjuder läsaren till egen reflektion och eftertanke med bitvis lite provocerande exemplifieringar. Ämnen som porrkonsumtion, sexhjälpmedel och sexköp varvas med HBTQ-perspektiv, olika funktionsnedsättningars inverkan på sexualitet, och närhet in i döden. Detta är en mycket läsvärd bok som tar upp ett ämne som förtjänar mer uppmärksamhet och diskussion.
Bokens upplägg gör den lämplig på såväl samtliga vårdutbildningar som för läsning på vårdavdelningen."
Publiceras i BTJ-häftet nr 13, 2017.
Lektör Ulf Nilsson