Hem » Alla titlar » Balansgång på slak lina

Balansgång på slak lina

1 2 3 4 5
(0/5) Bli först med att betygsätta.
210,94
  • Författare: Gunilla Brattberg
  • Antal Sidor: 133
  • ISBN: 978-91-977161-2-3
  • Utgiven: 2011

Beskrivning

Boken om att åldras med Asperger. Det är viktigt att känna igen och diagnostisera även äldre människor med autismspektrumtillstånd för att minska risken för felbehandling och övermedinicering.
"Denna vardagsglömska upplever jag ständigt varje dag. Jag kan t.o.m var på väg att handla och upplever efter ett tag att jag inte alls är på väg till butiken utan någon helt annanstans."En dag när jag höll på att baka ringde grannen på dörren och eftersom hon kände doften av nybakat bröd frågade hon om jag bakade och jag svarade: "Nej, det måste vara någon annan." Jag hade totalt glömt av att jag just satt in en plåt i ugnen och förstod inte att jag bakade förrän jag gick ut i köket och såg plåten i ugnen"

"Oavsett orsak blev det därmed tydligt att minnesproblem gör Aspergerlivet ännu svårare. Det jag sysslat med under senare år, dataprogrammering, blev nära nog omöjligt. Hjärnans accesstid (tid för att komma åt information) blev alltför lång och ofta blev det timeout. Det som fortfarande gick att genomföra tog nu en oändlig lång tid. Mycket fick jag ge upp. Det innebar att min vardagsstruktur krackelerade. Då MMT (Mini Mental Test) visade anmärkningsvärt dåligt resultat beslutade man att göra en demensutredning. Första uppgiften                   - klocktestet- var att rita en urtavla och ställa in visarna på tio i två. Det blev en chockartad upplevelse att misslyckas med detta, något som jag sannolikt klarat ända sedan femårsåldern. Jag började numreringen högst upp och därmed blev alla siffrorna förskjutna ett steg. Den kognitiva katastrofen bestod i att jag inte förstod var felet låg."

 

Läs mer